HOE ONDERHOUD IK MIJN BESTEK?

Tips voor onderhoud en het schoonmaken van SR-design bestek

Een mooi SR-design bestek krijgen of kopen is natuurlijk fantastisch. Maar de kunst is om het bestek goed te houden. Wat mag u wel en niet doen met bijvoorbeeld edelstaal (RVS) bestek. Wat zijn de adviezen voor het schoonmaken en poetsen van bestek en hoe moet u het onderhouden? Hier een paar tips en onderhoudsadviezen om de schoonheid en elegantie van SR-design bestek te bewaren.

Handmatig bestek schoonmaken

De truc is om bestek na gebruik het liefst zo snel mogelijk af te wassen in heet water met gebruik van mild afwasmiddel. Spoel de messen, vorken en/of lepels daarna nogmaals met lauw water en droog – het liefst direct – af met een zachte doek of theedoek. Gebruik een afwasborstel maar geen staalwol, schuurspons of schuurmiddel! Dit beschadigt het mooie SR-design bestek direct!

Bestek schoonmaken met de vaatwasser

SR-design edelstalen (RVS) bestekken zijn geschikt voor de vaatwasser of vaatwasmachine. Let op: reinigen van bestek in de vaatwasser is een agressieve schoonmaak methode en kan het bestek op de lange termijn beschadigen.

Hoe houdt u het bestek mooi bij gebruik van een vaatwasmachine?

 1. Spoel het bestek vóór het plaatsen in de vaatwasser altijd goed af onder stromend water. Hierdoor kan het inwerken van zout- en zuurhoudende stoffen tegen gaan.
 2. Meslemmet, lepelbak en vorkspiegel altijd naar boven richten, dus heften naar beneden richten, zodat het bestek beter gereinigd wordt en het spoelwater beter kan aflopen.
 3. Identieke bestekdelen, bijvoorbeeld alleen messen, niet gebundeld in dezelfde bestekhouder plaatsen, maar mengen met lepels en vorken zodat een betere reiniging mogelijk wordt. Plaats messen bij voorkeur wel in een aparte bestekkorf zodat het snijgedeelte het ander bestek niet kan beschadigen.
 4. Aardappelschilmesjes, steakmessen en broodzagen met een kunststof of houten greep mogen niet tegelijkertijd met het bestek in de vaatwasser, ook niet in een aparte bestekkorf, aangezien er dan vliegroest kan optreden.
 5. Wasmiddel, ontkalker en glansmiddel overeenkomstig instructies doseren; gebruik alleen producten van hetzelfde merk.
 6. Direct na het beëindigen van het wasprogramma het bestek uit de machine nemen en droogwrijven. Te lang in een vochtige omgeving kan roest en vlekvorming geven op vooral de messen. Messen zijn gemaakt van een hard en koolstof rijk staalsoort, de messen blijven daardoor lang scherp.
 7. Meslemmeten controleren en eventueel achtergebleven resten direct verwijderen.
 8. Vochtig bestek nooit in de gesloten machine laten, dit om vlekvorming te voorkomen.
Voordelen
 • Ruim 50 jaar ervaring
 • Echte vakkennis van de experts
 • Persoonlijk & deskundig advies
 • Veilig bestellen en betalen
 • Webshop, winkel en showroom
0